Γενικές συμβουλές για τις πρακτικές της Yoga.
– Σε όλες τις ασάνες (στάσεις γιόγκα) αναζητάμε ισορροπία ανάμεσα στη μυϊκή-φυσική προσπάθεια και στην εσωτερική επέκταση, απελευθερωση των παράσιτων κρατημάτων. Οι στάσεις δεν περιορίζουν το σώμα – το σώμα χρειάζεται να έχει πάντα λίγο χώρο για να αναπνέει και να «προχωράει» στη στάση. Αυτό θα σας δώσει την αίσθηση της ελευθερίας αντί του περιορισμού.
– Εκτελώντας μία άσανα να ακούτε πάντα το σώμα σας και την αναπνοή σας. Μην προσπαθείτε ποτέ να εξαναγκάσετε βίαια το σώμα να πάρει μια στάση. Αντιθέτως, με σωστή ευθυγράμμιση, αναπνοή και επίγνωση θα προοδεύετε συνεχώς στη στάση.
– Θυμηθείτε ότι στη γιόγκα δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός με τους υπόλοιπους μαθητές. Μπορείτε απλώς να παρατηρείτε τις ανταγωνιστικές τάσεις του νου (χωρίς να τις παίρνετε στα σοβαρά).
– Να ακούτε τις αρχές ευθυγράμμισης που δίνονται από το δάσκαλο. Αυτές είναι συχνά επαναλαμβανόμενες, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανακούφιση κάποιου πόνου, χρόνιου ή άλλου, την αποφυγή τραυματισμού και τη βίωση της ελευθερίας στις στάσεις.
– Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς και τακτικοί στην πρακτική της γιόγκα και να προοδεύετε σταδιακά. Η σποραδική πρακτική στα προχωρημένα επίπεδα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.
– Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην προσπάθεια και τον πόνο και στη γιόγκα προσπαθούμε να γίνουμε ευαίσθητοι προς τα σήματα που εκπέμπει το σώμα μας. Είναι καλό να αισθάνεται κανείς τη φυσική προσπάθεια. Ωστόσο, οποιοσδήποτε διαπεραστικός ξαφνικός πόνος αποτελεί σαφές σημάδι ότι μάλλον δεν ευθυγραμμίζεστε σωστά στη στάση και ότι είναι καλύτερο να βγείτε από τη στάση και να ξεκουραστείτε, ή να ξαναμπείτε καλύτερα ευθυγραμμισμένοι.
– Μη διστάζετε να ενημερώσετε το διδάσκοντα εάν αισθάνεστε πόνο σε μια συγκεκριμένη
στάση, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποιο είναι το πρόβλημα.
– Στις ημέρες που έχετε περίοδο μην εκτελείτε αναστροφές και έντονες κάμψεις προς τα πίσω. Προτιμήστε να ξεκουραστείτε με τα πόδια στο τοίχο.
– Ορισμένες φορές στην αρχή του μαθήματος θέτουμε την πρόθεση (sankalpa στα σανσκριτικά) της πρακτικής. Αυτή είναι μια σύντομη καταφατική πρόταση για κάτι που επιθυμούμε να ξυπνήσουμε περισσότερο μέσα μας. Μπορεί να είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος ή κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη τη συγκεκριμένη ημέρα. Τέτοιες συνηθισμένες «αποφάσεις» είναι οι εξής: «έχω καλή υγεία» ή «είμαι ήρεμη/ ος» ή «είμαι συμπονετικός προς τους άλλους ανθρώπους». Μπορεί επίσης να είναι μία μόνο λέξη, π.χ. «υγεία», «ευτυχία», «επίγνωση», κ.λπ. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφιερώνετε και να «παραδίδετε» την πρακτική σας σε έναν ανώτερο σκοπό: Σε ένα πρόσωπο ή ον το οποίο ξέρετε ότι χρειάζεται υποστήριξη, υγεία ή θετική ενέργεια. Μπορείτε επίσης να αφιερώνετε την πρακτική σας σε όλα τα όντα του πλανήτη, στο Θεό, στη φύση ή και όπου μπορεί να υπάρχει ανάγκη. Ας αφυπνιστούμε όλοι ώστε να δώσουμε τη μέγιστη φροντίδα στους ανθρώπους γύρω μας, σ’ αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη και σε όλα τα όντα που αυτός τρέφει και φροντίζει.
– Στην αρχή και στο τέλος κάθε μαθήματος απαγγέλλουμε το μάντρα AUM ή OM. Γράμμα προς γράμμα, το A-U-M αντιπροσωπεύει τη θεία ενέργεια (Shakti) ενωμένη στις τρείς στοιχειώδεις πτυχές: Bhrahma Shakti (δημιουργία), Vishnu Shakti (διατήρηση) και Shiva Shakti (απελευθέρωση-διάλυση). Τα τρία μέρη του AUM σχετίζονται επίσης με τις καταστάσεις του ξυπνήματος, του ονείρου και του βαθύ ύπνου αντίστοιχα. Όταν επαναλαμβάνεται με τη σωστή τονικότητα, το AUM μπορεί να αντηχήσει διαμέσου του σώματος έτσι ώστε ο ήχος να διεισδύσει στο κέντρο της ύπαρξής μας, στο atman ή ψυχή. Μέσα από την απαγγελία ενωνόμαστε ως ομάδα. Όλα όσα αποτελούν τον υλικό κόσμο δονούνται. Ακόμα και τα αντικείμενα δονούνται κι ας μην μπορεί να τα ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Αυτή η επίγεια δόνηση των πάντων αναπαριστάται από τον ήχο AUM. Έτσι το AUM μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσα από τη δόνηση –τον ενεργειακό ιστό. Μπορούμε να νιώσουμε αυτή τη διασύνδεση με το σύμπαν ενώ απαγγέλουμε, ή μπορούμε να κοιτάζουμε εσωτερικά, επικεντρωμένοι, συνδέοντας το νου με την καρδιά ενώ ετοιμαζόμαστε για την πρακτική μας. Μπορούμε να απαγγέλουμε με μια αίσθηση προσφοράς, αφιερώνοντας τον εσωτερικό ήχο και την εσωτερική γαλήνη σε εκείνους που αγαπάμε ή στο θείο στοιχείο.
– Στο τέλος του μαθήματος ο δάσκαλος και οι μαθητές αποχαιρετιούνται με τον χαιρετισμό “Hari om tat sat” που σημαίνει : “Εκείνο είναι Αλήθεια”. Εκείνο το οποίο βλέπω με τα μάτια μου και εκείνο που είναι πέρα από τα μάτια μου είναι και τα δύο το ίδιο, όχι διαφορετικά. Ο δημιουργός δεν δημιούργησε το δημιούργημα, αλλά εκδήλωσε τον εαυτό του ή μετασχημάτισε τον εαυτό του – μεταμόρφωσε τον εαυτό του σε δημιουργία. Όλες αυτές οι αλήθειες εκπροσωπούνται μέσα στο μάντρα “Hari Om Tat Sat”, υπενθυμίζονταςότι τα ορατά και μη ορατά είναι και τα δύο Ένα.