Τίτλος: Συνδέομαι με την καρδιά μου
Εισηγήτριες: Σωτηρία Παπαλουκά (Ψυχοθεραπεύτρια,Σύμβουλος Οικογένειας, Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων Μπαχ), Madhavi Τσατσαμπά (Εναλλακτική Θεραπεύτρια)
Ημερομηνία: 10/2/2019


Η καρδιά είναι το πιο ισχυρό ενεργειακό κέντρο και έχει την δύναμη να μεταλλάσσει οτιδήποτε αρνητικό βιώνουμε όπως φόβο, θλίψη, κριτική, πόνο, μοναξιά σε κάτι θετικό όπως δύναμη, χαρά, αποδοχή, αγάπη.
Συνδέομαι με την καρδιά μου σημαίνει έρχομαι σε επαφή με τις θεραπευτικές ιδιότητες της καρδιάς μου.
Την αγάπη, τη συμπόνοια, τη συγχώρεση για τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γύρω μου.


Η αγάπη και οτιδήποτε συμβαίνει μέσα από την αγάπη, είναι η μεγαλύτερη θεραπεία για την ψυχή του ανθρώπου.
Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις θα εξερευνήσουμε τη σύνδεση σώματος, συναισθημάτων και νοητικών σχημάτων.
Με επικεντρωμένη την προσοχή μας στο ”εδώ και τώρα” θα ακούσουμε πιο προσεχτικά τις σωματικές μας αντιδράσεις.


Θα αναγνωρίσουμε τα εμπόδια και θα ασκηθούμε σε νέες δεξιότητες, ώστε να αφουγκραστούμε την καρδιά μας και να έχουμε την εμπειρία της βαθιάς σχέσης με τον αυθεντικό μας εαυτό. Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης που μας επαναφέρει στο εδώ και τώρα όπου παρατηρώ ατάραχος τις σκέψεις μου, παρατηρώ οτιδήποτε αισθάνομαι, οτιδήποτε συμβαίνει μέσα και έξω από το σώμα μου. Με τον διαλογισμό ερχόμαστε σε επαφή με τον θόρυβο που υπάρχει στον νου μας και αυτό που θέλουμε δεν είναι να τον πολεμήσουμε. Θέλουμε να τον αποδεχτούμε και αντί να τον καταπιέσουμε απλά να τον παρατηρήσουμε και σιγά σιγά να σταματήσουμε να του δίνουμε τόση σημασία, να του πάρουμε την δύναμη να ορίζει την ζωή μας.
Ο διαλογισμός μας βοηθάει να συνδεθούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας, να ζούμε την καθημερινότητά μας μέσα από συνειδητότητα, χαρά και αγάπη.


Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού που μας βοηθούν να βιώσουμε αυτή την κατάσταση της παρατήρησης και ενδοσκόπησης. Μια από αυτές είναι ο ενεργητικός διαλογισμός. Ο ενεργητικός διαλογισμός ξεκινά με στάδια από εκφραστικές συνειδητές κινήσεις, από χορό και συγκεκριμένες αναπνοές που βοηθούν να καθαρίσουμε τις εντάσεις που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας και επιτρέπουν στην ενέργεια που κυριαρχεί στο μυαλό μας να κατέβει πιο χαμηλά στο κέντρο της καρδιάς και στην κοιλιά για να ακολουθήσουν τα στάδια ησυχίας και παρατήρησης.


Από τα πιο σημαντικά οφέλη του ενεργητικού διαλογισμού είναι η δυνατότητα έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων, των σωματικών εντάσεων και ο χώρος που δημιουργείται μέσα μας για να υποδεχτούμε θετικά συναισθήματα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε πιο καθαρή αντίληψη , να αποκτήσουμε θετική στάση απέναντι στην ζωή και να βιώνουμε την καθημερινότητα μας με περισσότερη διαύγεια, ηρεμία και αισιοδοξία.