YOGA

Η Yoga είναι η
επιστήμη του νου

Οι ευεργετικές επιδράσεις της Yoga είναι άμεσα ορατές στην ανθρώπινη υγεία, στην ισορροπία του νευρικού και του ορμονικού συστήματος, προσφέροντας αρμονία.

Τα μαθήματα διαρκούν 75′ και περιλαμβάνουν ασκήσεις αναπνοής (pranayama), σωματικές ασκήσεις (asanas), βαθιά χαλάρωση (Yoga Nidra) ή διαλογισμό. Οι ήπιες και αργού ρυθμού ασκήσεις, έχουν θετικότατη επίδραση στην καρδιά, στο κυκλοφορικό, στο αναπνευστικό, στο ενδοκρινολογικό, στο πεπτικό και στο μυοσκελετικό σύστημα. Προάγουν τόσο την ευλυγισία όσο και τη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος. Προασπίζοντας τον οργανισμό με καλή υγεία, αποτελούν έναν εξαίρετο τρόπο προληπτικής ιατρικής.

HATHA YOGA

Level I,  ΙΙ, III

Η Σανσκριτική λέξη “Ha” σημαίνει ήλιος και “Tha” σημαίνει σελήνη, κατά συνέπεια η Hatha Yoga είναι κυριολεκτικά η Yoga του ηλίου και της σελήνης, δηλαδή προσπαθεί να φέρει σε ισορροπία αντίρροπες δυνάμεις και αντίθετα κομμάτια του σώματος, το μπροστινό με το πίσω, το δεξί με το αριστερό, το πάνω με το κάτω.

Στις πρακτικές της δίνουμε έμφαση στην ευθυγράμμιση και στο συγχρονισμό κίνησης με την αναπνοή. Ενδυναμώνουμε τους μύες του σώματος, εξισορροπούμε το νευρικό, ορμονικό και κυκλοφορικό σύστημα, αφυπνίζοντας έτσι τη ζωτική μας ενέργεια. Οι πρακτικές χαρακτηρίζονται από ήπιο ρυθμό κίνησης, επίγνωση του σώματος και ενεργοποίηση της διαφραγματικής αναπνοής.

Οι τεχνικές της Hatha Yoga μειώνουν το άγχος, χαλαρώνουν – δυναμώνουν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα έτσι ώστε να μας προετοιμάσουν για τα μονοπάτια του διαλογισμού. Χωρίζονται σε τρία επίπεδα ανάλογα με την εμπειρία των ασκούμενων. ( level I, level ΙΙ, level III).

YIN YOGA

Κατάλληλα για όλους και όλες τις ηλικίες

Τα μαθήματα της Yin είναι κατάλληλα για όλους και όλες τις ηλικίες. Προτείνονται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την ευλυγισία των αρθρώσεων και των μυών τους.

Η Υin προσέγγιση χρησιμοποιεί στατικές θέσεις που ξεκινούν από τα 45 δευτερόλεπτα και φτάνουν τα 7 λεπτά ή και περισσότερο.

Το διαλογιστικό κομμάτι της yoga είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό το μάθημα.

Σκοπός είναι να χαλαρώνουμε πλήρως σε κάθε asana-στάση, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε την παρασυμπαθητική λειτουργιά του νευρικού μας συστήματος.

Τα mantras, το singing ball και η τεχνική του story telling αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής της Yin Yoga.

RESTORATIVE YOGA

Θεραπευτικό Μάθημα

Tο μάθημα της θεραπευτικής Yoga απευθύνεται σε ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα, με σοβαρούς τραυματισμούς, με αυτοάνοσα νοσήματα ή σε ανθρώπους με περιορισμένο εύρος κίνησης, που έχουν ανάγκη να βρουν τη ζωτικότητά τους και τη σύνδεση με τον εαυτό τους.

Σκοπός του θεραπευτικού μαθήματος είναι η αποφόρτιση της έντασης και η σωστή επανευθυγράμμιση μυών και αρθρώσεων.

Η εξισορροπημένη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης του σώματος, εξισορροπεί τη νοητική και σωματική ενέργεια.

Το σύστημα μας φτάνει στο βέλτιστο επίπεδο υγείας.

AERIAL YOGA

Εναέρια yoga είναι ένα είδος άσκησης που συνδυάζει τις γνωστές στάσεις της yoga με την ενδυνάμωση του σώματος που προσφέρει η αιώρηση, δηλαδή η «έλλειψη» βαρύτητας, καθώς ο ασκούμενος βρίσκεται σε μια αιώρα.

Μπορούν όλοι να εξασκηθούν;

Σίγουρα, το να έχετε μια εξοικείωση με την κλασική yoga θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε γρηγορότερα σε αυτό το είδος άσκησης, καθώς και το να έχετε ήδη μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση – αυτό όμως δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση όσους θέλουν να την δοκιμάσουν, καθώς υπάρχουν και ειδικά μαθήματα αρχαρίων. Λόγω των ανάποδων στάσεων, ωστόσο, αντενδείκνυται σε άτομα υπερτασικά ή με γλαύκωμα, σε εγκύους, σε όσους είναι επιρρεπείς σε ιλίγγους και σε όσους έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα.

Τι γίνεται σε μια συνεδρία aerial yoga;

Μία συνεδρία μπορεί να κρατήσει από 35 ως 75 λεπτά, και συνήθως γίνεται σε ομάδες. Ο ειδικός και οι ασκούμενοι ανεβαίνουν ο καθένας σε μία αιώρα, μήκους περίπου έξι μέτρων και πλάτους 2 μέτρων (σαν αυτές που χρησιμοποιούνται σε ακροβατικά κόλπα) και παίρνουν στάσεις (ασάνες) της κλασικής yoga κατά τις υποδείξεις του εκπαιδευτή. Αυτές περιλαμβάνουν τύλιγμα των ποδιών στις δύο άκρες της αιώρας και αιώρηση σε στάσεις όλων των ειδών, ως και αυτές που… φέρνουν τα πάνω-κάτω κυριολεκτικά. Συνήθως, στον χώρο παίζει χαλαρωτική μουσική, καθώς η yoga ούτως ή άλλως απαιτεί συγκέντρωση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πέσετε – οι αιώρες είναι σχεδιασμένες για να κρατούν εκατοντάδες κιλά, δεν βρίσκονται υπερβολικά ψηλά και από κάτω υπάρχουν προστατευτικά στρώματα. Όταν μάλιστα ξεπεραστεί ο αρχικός φόβος, οι ασκήσεις αρχίζουν να σας δίνουν και την αίσθηση της ελευθερίας. Οι ασκήσεις εκτελούνται χωρίς παπούτσια και (προφανώς) χωρίς γεμάτα στομάχια. Αν κουραστείτε ή αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια συγκεκριμένη άσκηση, απλώς λαμβάνετε μια ουδέτερη στάση ξεκούρασης στην οποία νιώθετε άνετα, μέχρι να μπορέσετε να συνεχίσετε εκ νέου.